10 πράγματα που δε μας μαθαίνουν στην ιστορία του σχολείου

0
192

Η ελληνική ιστορία είναι τεράστια και φτάνει ως τα … πάρα πολύ αρχαία χρόνια. Τι μαθαίνουμε όμως στο σχολείο γι αυτή και τί όχι είναι ένα άλλο θέμα. Ας δούμε 10 από τα σημαντικότερα πράγματα που έγιναν στην ιστορία μας και δεν τα μάθαμε στο σχολείο. ΑΑααα…. μισό εδώ να ξεκαθαρίσω ότι θα μιλήσω για τη δικιά μου γενιά γιατί δεν έχω ιδέα τι γράφουν πλέον τα βιβλία ιστορίας των σχολείων ή τι μαθαίνουν πλέον οι καθηγητές στα παιδιά… οπότε συνεχίζουμε.

10)Ούτε τα μισά για τους Περσικούς πολέμους

Διαβάζεις για Ιωνική επανάσταση, Μαραθώνα, διαβάζεις για Θερμοπύλες, διαβάζεις για Πλαταιές και για Σαλαμίνα και λες πάει μέχρι εκεί ήταν το θέμα… τους διαλύσαμε. Αμ δε! Οι Περσικοί πόλεμοι κράτησαν άλλα 30 χρόνια και συνεχίστηκαν με μάχες στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Ανατολική Θράκη, τη Θράκη και αλλού. Ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Ειρήνης του Καλλία και από τις 2 πλευρές. Παρ’ όλα αυτά μικροσυμπλοκές υπήρξαν και στο μέλλον. Ακόμα στο βιβλίο δε μάθαμε για την εισβολή των Περσών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που υπέταξαν, όπως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τις Κυκλάδες, όπως ακόμα δε μάθαμε για την επική ναυμαχία του Αρτεμισίου. (διάβασε τα όμως εδώ)

Γιατί δεν τα μάθαμε: Δεν έχω την παραμικρή ιδέα….

9)Για τη Γαλατική εισβολή στην Ελλάδα

Ναι καλά κατάλαβες… εκτός των άλλων στην Ελλάδα εισέβαλαν και ο Αστερίξ με τον Οβελίξ! Η Γαλατική εισβολή έγινε το 279πΧ και παρότι οι Γαλάτες έχασαν σε όλες τις μεγάλες μάχες εναντίον των Ελλήνων (σε μια σειρά από μάχες στη Μακεδονία και την Ευρυτανία και στις Θερμοπύλες), προξένησαν τεράστιες καταστροφές και φέρθηκαν με πρωτοφανή Βαρβαρότητα. Ο στρατός τους στο τέλος διαλύθηκε και όσοι γλύτωσαν διέφυγαν σε περιοχές της Θράκης και της Μ. Ασίας. (διάβασε τα εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μάθαμε: Γιατί τελείωνε η σχολική χρονιά, εμάς το μυαλό μας ήταν στην μπάλα και τις διακοπές και των καθηγητών μας στην άδεια.

8)Το πώς κατακτηθήκαμε από τους Ρωμαίους

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο της ιστορίας νομίζει ότι, μετά την εισβολή του Πύρρου στην Ιταλία, ήρθαν μια ωραία μέρα στην Ελλάδα οι Ρωμαίοι και είπαν “ωραία τώρα θα σας κατακτήσουμε”. Αμ δε. Οι πόλεμοι μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων κράτησαν πάρα πολλά χρόνια, μέχρι την τελική νίκη της Ρώμης. (διάβασε τα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: Ισχύει ότι έγραψα και στο προηγούμενο

7)Το πόσο λαμόγιο ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος

Ναι μπορεί να έκανε την Κων/πολη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, να βαφτίστηκε Χριστιανός και να μην είχε πρόβλημα γενικά με τους Χριστιανούς (την ώρα που οι προγενέστεροι του είχαν και μάλιστα μεγάλο) αλλά δεν παύει να ήταν ένα λαμόγιο και μισό, που έσυρε την αυτοκρατορία σε μια σειρά από εμφύλιους πολέμους, μέχρι να γίνει το μεγάλο αφεντικό της. Ακόμα μπλέχτηκε σε μια σειρά από άγριες δολοφονίες. (διάβασε τα εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: Επειδή έκανε την Κων/πολη πρωτεύουσα και δεν είχε πρόβλημα με τους χριστιανούς είπαμε να τον ωραιοποιήσουμε λίγο…

6)Για την πολιορκία της Κων/πολης το 1422

Μια από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία του Βυζαντίου ήταν αυτή εναντίον των Οθωμανών το 1422. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν την Πόλη αλλά οι Βυζαντινοί, χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα κανόνια,  τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν με τεράστιες απώλειες. (διάβασε τα εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: …αφού έτσι κι αλλιώς την πήρανε την Πόλη…μάλλον σκέφτηκε αυτός που έγραψε το βιβλίο

5)Την αλήθεια για την πτώση της Κων/πολης το 1453

Διαβάζοντας κανείς το τι έγραφε το βιβλίο της ιστορίας νομίζει ότι οι Οθωμανοί πήγαν το 1453 στην Κων/πολη, την πολιόρκησαν κάνα 3ημερο, βρήκαν κάποια Κερκόπορτα (που το πιθανότερο να μην υπήρξε ποτέ) και την κατέκτησαν. Δεν έγινε όμως καθόλου έτσι. Οι πολιορκία της Κων/πολης κράτησε πάρα πολύ καιρό (περίπου ένα μήνα), σε αυτό το διάστημα έγιναν αλλεπάλληλες  πολύνεκρες μάχες με τη γενναιότητα του απλού στρατιώτη (είτε Βυζαντινού, είτε Οθωμανού, είτε Συμμάχου των Βυζαντινών) να είναι πρωταγωνίστρια. Οι Οθωμανοί ίδρωσαν και μάτωσαν για να καταλάβουν την Κων/πολη από τους αποφασισμένους να την κρατήσουν Βυζαντινούς και τους συμμάχους τους, που ήταν ορκισμένοι να μη δώσουν μέτρο από το στολίδι της Αυτοκρατορίας τους (ότι είχε μείνει από την αυτοκρατορία τέλος πάντων). Τώρα όσων αφορά την Κερκόπορτα… ε δε νομίζω (όπως και οι περισσότεροι ιστορικοί δε νομίζουν) ότι τα καλύτερα τείχη στην ιστορία του κόσμου είχαν κάποια πόρτα που έγραφε από πάνω “παρακαλώ περάστε αν είστε Οθωμανός”. Οι Οθωμανοί υπερείχαν αριθμητικά 1/10 των υπερασπιστών και αργά ή γρήγορα, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των Βυζαντινών, θα την καταλάμβαναν. (διάβασε τα εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: Έπρεπε να τελειώνουμε για να γράψουμε εξετάσεις.

4)Σχεδόν τίποτα για την Τουρκοκρατία

Μετά την πτώση της Κων/πολης το μόνο που μαθαίνουμε για την Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας είναι για 2-3 αποτυχημένες εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Πώς γίνεται να περνάς 400 χρόνια έτσι; (διάβασε τα εδώ, εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: Γιατί είχαμε ήδη μεγάλη ύλη και από κάπου έπρεπε να κόψουμε…

3)Την αλήθεια για το 1821

Διαβάζοντας το σχολικό βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 μας δόθηκε η εντύπωση ότι οι Έλληνες ήταν ενωμένοι σα μια γροθιά εναντίον του τούρκικου ζυγού. Όχι δυστυχώς δεν ήταν καθόλου έτσι. Δε μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα για την Επανάσταση μεταξύ 1823-1827, δε μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα για το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, δε μάθαμε σχεδόν τίποτα για τους εμφυλίους, για το ρόλο της εκκλησίας και πόσο μάλλον για τους ρουφιάνους και αυτούς που έσκαψαν το λάκκο της Επανάστασης για το προσωπικό τους συμφέρον. (διάβασε τα εδώ, εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μάθαμε: Πιθανότατα λόγω εξωραϊσμού και πιθανότατα επειδή ο καθηγητής μπορεί να βαριόταν…

2)Για την Εθνική Αντίσταση το 1941-44

Πώς γίνεται να περνάς κάτι τόσο σημαντικό πετώντας σε ένα βιβλίο απλά σκόρπιες λέξεις όπως Γοργοπόταμος, ΕΑΜ, ΕΔΕΣ και 2-3 ακόμα; Είναι ντροπή πραγματικά να μην μαθαίνουμε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας μας. Η Ελλάδα είχε ένα από τα πιο επιτυχημένα αντιστασιακά κινήματα παγκοσμίως! (διάβασε τα εδώ, εδώ και σε κάποιο βιβλίο)

Γιατί δεν τα μάθαμε: Γιατί το σημαντικότερο ρόλο τον είχε το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και κάποιοι βασιλικοί φασιστοπαππούδες αποφάσισαν ότι επειδή μέρος του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ δεν έπρεπε να μάθουμε και πολλά για τους “βρωμοκουμμονιστοσυμμορίτας”…

1)Για την περίοδο 1945-1950

Δεκεμβριανά, Βάρκιζα, Λευκή τρομοκρατία και εμφύλιος πόλεμος είτε ξεπετιούνται σε 1-2 σελίδες είτε δεν τα μάθαμε καθόλου. Για άλλη μια φορά ντροπή. Για λόγους που δεν καταλαβαίνω μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που σμίλεψαν την Ελλάδα του σήμερα αποσιωποιούνται στα σχολικά βιβλία. Γεγονός τραγικό…(διάβασε τα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)

Γιατί δεν τα μαθαίνουμε: 1ον για τον ,αστείο πλέον, λόγο ότι τελείωνε η σχολική χρονιά και 2ον για να μη μάθουμε αλήθειες που πονάνε…

Εκτός των παραπάνω δε μάθαμε στα σχολεία και πολλά για την περίοδο 1950 μέχρι σήμερα. Σημαντικά γεγονότα όπως, η δολοφονία Λαμπράκη, η Χούντα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, η Μεταπολίτευση και άλλα αποσιωποιούνται πλήρως… Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε γεμίσει με ανιστόρητους νοσταλγούς της Χούντας και άλλους χίλιους 2 που μιλάνε για την ιστορία βασιζόμενοι σε πράγματα που τους μάθανε σε κομματικές νεολαίες ή σε κάθε λογής ακραίες παρατάξεις.

Αγαπητέ αναγνώστη/στρια, μη μένεις μόνο σε αυτές τις πηγές που ανέβασα. Είναι απλά ενδεικτικές. Διάβασε, ακόνισε το μυαλό σου, μάθε την ιστορία του τόπου σου. Διάβασε και άλλες πηγές, πολλές, όσες περισσότερες μπορείς! Μην είσαι ανιστόρητος. Χωρίς την ιστορία δεν μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον.

ΥΓ. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που δε μάθαμε στην ιστορία ήταν οι ρουφιάνοι… και όχι δυστυχώς δεν υπήρχε μόνο ο Εφιάλτης… ήταν δεκάδες…εκατοντάδες… ίσως και χιλιάδες…

ΥΓ.2. Δέχομαι ότι κάποια από αυτά τα γεγονότα δεν έχουν αναλυθεί πλήρως για να μπορούν να γραφούν στα σχολικά βιβλία.. αλλά δε θα έπρεπε και ο καθηγητής να μας πει 2-3 κουβέντες;

ΥΓ.3. Πολλά από αυτά τα θέματα τα έχουμε καλύψει, εδώ στο karntasia.gr στη σειρά άρθρων “ξαναγράφοντας την ιστορία”. Ρίχτα μια ματιά εδώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣτην αυτοκρατορία των ανάπηρων vol.2.
Επόμενο άρθροSediment Bruise
Θυμάμαι τη Βαλαωρίτου - Συγγρού από τότε που είχε μόνο 2 μαγαζιά. Αυτό πιστεύω φτάνει... ΠΑΟΚ, Motorhead και κρέας. Καλησπέρα σας!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*