Εδώ στο γαλατικό χωριό της Σαλονίκης είναι γνωστό ότι γυρεύουμε ευκαιρία για πανηγύρια… Αφού λοιπόν γιορτάσαμε το Halloween και τη Μέρα των Ευχαριστιών, είναι αδιανόητο να μη γιορτάσουμε τη Μέρα του Πατρικίου, καθώς τον έχουμε κι εμείς στην παράδοσή μας. Πάμε να δούμε όμως την ιστορία πίσω απ’ αυτή τη μέρα…
Άγιος Πατρίκιος
Ο Άγ. Πατρίκιος γεννήθηκε στη Ρωμαϊκή Βρετανία το 385 και μας άφησε χρόνους στις 17 Μαρτίου του 461, οπότε και τον γιορτάζουμε (Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Αγγλικανοί, Λουθηρανοί). Θεωρείται προστάτης άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας.
St. Patrick’s Day
Believe it or not, οι εορτασμοί για την Ημέρα του Αγ. Πατρικίου ξεκίνησαν από τη Β. Αμερική, όπου και υπήρχαν πολλοί Ιρλανδοί της διασποράς. Προς τον 20ό αιώνα άρχισε να φουντώνει το πανηγύρι στην Ιρλανδία. Ανήμερα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παρελάσεις και διάφορα άλλα προς τιμήν του αγίου. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί και ένα διβδόμαδο Ιρλανδικής Γλώσσας, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τις 17. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να διατηρήσουν τα Gaelic, που είναι η παραδοσιακή γλώσσα τους, σ’ έναν τόπο που τα αγγλικά κυριαρχούν.
“Wear something green!”
“Φόρα κάτι πράσινο” και βγες στους δρόμους, φωνάζουν όλοι. Αυτή η παράδοση προέρχεται από την προσπάθεια του Αγ. Πατρικίου να διαδώσει τον χριστιανισμό στους Ιρλανδούς με τη χρήση του τριφυλλιού, καθώς αυτό ευδοκιμεί άριστα στη χώρα. Πήρε λοιπόν το τριφύλλι και δίδαξε το τρισυπόστατο του Θεού, όπως αρμονικά συνυπάρχουν τα τρία φύλλα στο φυτό.
Το πράσινο χρώμα συνδέθηκε με την Ιρλανδία τουλάχιστον από το 1640, οπότε και χρησιμοποιήθηκε η πράσινη σημαία με αποτυπωμένη την άρπα πάνω της από την Ιρλανδική Καθολική Συνομοσπονδία (Irish Catholic Confederation). Πράσινες κορδέλες και τριφύλλια φοριούνταν την Ημέρα του Αγ. Πατρικίου από το 1680 περίπου. Οι Friendly Brothers of St. Patrick, μία ιρλανδική αδελφότητα που δημιουργήθηκε περίπου το 1750, υιοθέτησε το πράσινο ως το χρώμα της. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν το Τάγμα του Αγ. Πατρικίου (Order of St. Patrick) – ένα αγγλο-ιρλανδικό ιπποτικό τάγμα – που δημιουργήθηκε το 1783, υιοθέτησε το κυανό ως το χρώμα του, οδήγησε στο γεγονός να συνδεθεί το τελευταίο με τον Άγ. Πατρίκιο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1790 το πράσινο συνδέθηκε με τον ιρλανδικό εθνικισμό, λόγω της χρήσης του από τους United Irishmen (ρεπουμπλικανικός οργανισμός, τον οποίο ηγούνταν Προτεστάντες αλλά και αρκετοί Καθολικοί, και ο οποίος εκκίνησε μία επανάσταση το 1798 ενάντια στον βρετανικό ζυγό). Η φράση “wearing of the green” βγαίνει από το ομώνυμο τραγούδι, στο οποίο θρηνούνται οι υποστηρικτές των United Irishmen, καθώς διώχθηκαν αιματηρά επειδή φορούσαν πράσινα…
Τι έμεινε
Αυτό που έμεινε να γιορτάζεται αυτήν τη μέρα δεν είναι ακριβώς η μνήμη του Αγ. Πατρικίου. Άφθονη ιρλανδέζικη μπύρα και ουίσκυ, πάρτυ και φεστιβάλ, κι ένα πράσινο χρώμα στον κόσμο που μπορεί να φαίνεται κι απ’ τον δορυφόρο. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μέρας…
Παρ’ όλ’ αυτά, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ενωθούν οι Ιρλανδοί ανά τον κόσμο σε μια παγκόσμια γιορτή, και να παρασύρουν κι εμάς στο πανηγύρι τους! Μία καλή περίπτωση να βγεις, να διασκεδάσεις με φίλους, να πιεις τις περίφημες ιρλανδέζικες μπύρες και ν’ ακούσεις παραδοσιακές μουσικές με γκάιντες, μπάντζο και φλάουτα. Η Θεσσαλονίκη μας προσφέρεται άλλωστε για τέτοια σκηνικά…