Remember, Remember the 5th of November

0
284

Μία εκ των κορυφαίων ταινιών της τελευταίας 20ετίας, την οποία οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε δει πολλές περισσότερες από 1 φορές, είναι το V for Vendetta. Η περιπέτεια που εκτυλίσσεται σε έναν ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο στην Αγγλία, η οποία έχει μετατραπεί σε κάτι παρόμοιο με το Γερμανικό Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ. Πριν την παρέμβαση του V, του μασκοφόρου ήρωα της ταινίας, ο οποίος έχει το ρόλο του αυτόκλητου τιμωρού, βλέπουμε ποιο είναι η έμπνευσή του.

Πρόκειται για τον Guy Fawkes. Τον μεγαλύτερο προδότη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου του 1605, αποπειράθηκε να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Fawkes ήταν μέρος του επονομαζόμενου Gunpowder Plot (συνομωσία του μπαρουτιού) ή Jesuit Treason (η προδοσία των Ιησουιτών). Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά James του 1ου της Αγγλίας και 6ου της Σκωτίας, η οποία ήταν το αποκορύφωμα μιας συνομωσίας των Άγγλων Καθολικών υπό την ηγεσία του Robert Catesby. Το σχέδιο των συνωμοτών ήταν να οδηγήσουν σε γενική εξέγερση στα Midlands, αφού δολοφονήσουν το βασιλιά, να εγκατασταθεί στο θρόνο η 9χρονη κόρη του Elizabeth και ο καθολικισμός να ξαναγίνει η επίσημη θρησκεία του αγγλικού κράτους.

Ο Fawkes, έχοντας 10ετή στρατιωτική εμπειρία στις Νότιες Κάτω χώρες, ανέλαβε να φέρει εις πέρας την επίθεση στο κοινοβούλιο. Ωστόσο ένα γράμμα που έλαβε ο βαρόνος William Parker στις 26 Οκτωβρίου αποκάλυψε το σχέδιο των συνωμοτών. Έτσι, όταν τα μεσάνυχτα της 4ης Νοεμβρίου ο Fawkes βρέθηκε στα θεμέλια του κοινοβουλίου για να τοποθετήσει τα εκρηκτικά, συνελήφθη και η πλεκτάνη αποκαλύφθηκε. Οι συνεργάτες του Fawkes βαθμιαία συνελήφθησαν κι αυτοί και εκτελέστηκαν.

Ο Fawkes έγινε σύμβολο της προδοσίας στην Αγγλία και μέχρι σήμερα η επέτειος της αποτροπής της δολοφονίας γιορτάζεται με την Bonfire Night, όπου πολλοί επιλέγουν να γιορτάζουν καίγοντας εικόνες του Πάπα και του Fawkes.

Από τα γεγονότα της 5ης Νοεμβρίου προέκυψε και το παραδοσιακό Βρετανικό ποίημα, τις πρώτες στροφές του οποίου μάθαμε από το V for Vendetta.

Remember, remember!
The fifth of November,
The Gunpowder treason and plot;
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot!
Guy Fawkes and his companions
Did the scheme contrive,
To blow the King and Parliament
All up alive.
Threescore barrels, laid below,
To prove old England’s overthrow.
But, by God’s providence, him they catch,
With a dark lantern, lighting a match!
A stick and a stake
For King James’s sake!
If you won’t give me one,
I’ll take two,
The better for me,
And the worse for you.
A rope, a rope, to hang the Pope,
A penn’orth of cheese to choke him,
A pint of beer to wash it down,
And a jolly good fire to burn him.
Holloa, boys! holloa, boys! make the bells ring!
Holloa, boys! holloa boys! God save the King!
Hip, hip, hooor-r-r-ray!

Το καταπληκτικό με το V for Vendetta είναι πως παρουσιάζει την προδοσία ως αναγκαίο κακό σε ένα καταπιεστικό για τους πολίτες του καθεστώς ως τη μόνη λύση. Ο V, ο οποίος είναι δημιούργημα του τέρατος που είναι η Αγγλία που παρουσιάζεται στην ταινία, επιλέγει να τιμωρήσει αυτούς που καταπιέζουν το λαό και δημιούργησαν στον ίδιο τα τραύματα που φέρει.

Το σημείο όμως που θα σταθώ εγώ, είναι πως το πρόσωπο ενός ανθρώπου όπως ο Guy Fawkes που για αιώνες ήταν σύμβολο της προδοσίας για όποιον γνώριζε την ιστορία του, μετά το V for Vendetta, έγινε σύμβολο αντίστασης και ανυπακοής από διαδηλωτές και hackers σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κύκλοι που κάνει η ιστορία καμμιά φορά είναι πολύ περίεργοι!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ ατιμωρησία και η εκμετάλλευση στην δήθεν ενημέρωση…
Επόμενο άρθροDesignated Survivor
Καρντάσι από πάντα, οι 2 σταθερές στη ζωή μου ο ΠΑΟΚ και το φαγητό. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί μου, αρκεί να το πείς με καλό τρόπο. Πολιτική, μουσική, σινεμά κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη πάντα με ένα συγκεκριμένο στύλ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*