Δε σε έφτασε το πρώτο μέρος φίλε black/epic – μεταλά; Ωραία γιατί έχω κι άλλα να σε πω. Κι άλλα ωραία πραγματάκια, κι άλλες αλήθειες, κι άλλα ψέματα και άλλα fan facts. Ωραία για να ξεκινήσουμε πάλι.
- Berserkers! Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε αυτή τη λέξη είναι ένας τεράστιος ξανθός τύπος με τεράστιο τσεκούρι που τρώει τα σπλάχνα των αντιπάλων του. ΑΜ ΔΕ!! Κάτι βλαμμένοι ήτανε μιας θρησκευτικής κάστας των Βίκινγκς που φορούσαν γούνες ζώων, νόμιζαν ότι είναι οι ίδιοι ζώα και μέναν στα δάση. Επίσης όταν και άμα πολεμούσαν, έμπαιναν στη μάχη τίγκα στη μαστούρα και σκότωναν και τους δικούς τους.
- Οι πρώτοι Βίκινγκς μισθοφόροι στο Βυζάντιο ήρθαν επί Βασιλείου Β’. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας ενθουσιάστηκε με το γεγονός ότι του ορκίστηκαν πίστη μέχρι το θάνατο, με τη θέληση τους να σκοτώσουν αλλά και με την έλλειψη φόβου τους. Επίσης του άρεσε η ιδέα ότι δε μιλούσαν Ελληνικά, άρα δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τυχόν σφετεριστές του θρόνου.
- Αυτό που αγάπησαν περισσότερο οι Βίκινγκς έμποροι και μισθοφόροι στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα πράμα… το γεγονός ότι μπορούσαν να αγοράσουν μεταξένια ρούχα. Δε λέγανε τα πέτσινα και τα γούνινα παιδιά. Σαν το μετάξι δεν έχει. Επίσης λάτρεψαν τους οίκους ανοχής, όπου μόνο εισητήρια διαρκείας δεν έκοβαν.
- Έχει περάσει η άποψη ότι οι Βίκινγκς ήταν άπλυτοι απολίτιστοι βάρβαροι, ενώ στον πραγματικότητα φρόντιζαν πάρα πολύ την προσωπική τους υγιεινή.
- Ένα από τα κυριότερα «εμπορεύματα» των Βίκινγκς ήταν οι σκλάβοι.
- Οι Βίκινγκς ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το σκι σα μέσο μεταφοράς (ήταν κάτι σαν το μηχανάκι της εποχής γι αυτούς).
- Στις χώρες των Βίκινγκς υπήρχε ισότητα μεταξύ των αντρών και των γυναικών. Πολλές φορές μάλιστα οι γυναίκες πολεμούσαν.
- Όταν πέθαινε κάποιος Βυζαντινός αυτοκράτορας οι Βίκινγκς που ήταν στη φρουρά του είχαν το δικαίωμα να μπουν στο θυσαυροφυλάκιο του και να πάρουν όσο μετάξι ή χρυσό μπορούν να κουβαλήσουν.
- Οι Βίκινγκς ήταν αυτοί που έφεραν τη μόδα των παντελονιών στο Βυζάντιο, στην Αίγυπτο και τη Συρία.
- Οι Βίκινγκς που πολεμούσαν σα μισθοφόροι στο Βυζάντιο λόγω του τρόπου ζωής τους είχαν πάρει το παρατσούκλι βασιλικές κρασοκανάτες. Ποιος τη χέζει τη μπύρα από κέρατα όταν έχεις ωραιότατο κρασάκι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς όταν λόγω ηλικίας δεν μπορούσαν να πολεμήσουν άλλο αγόραζαν δικά τους αμπέλια.
- Οι Βίκινγκς ήταν τόσο καλοί έμποροι και ταξίδεψαν τόσο μακρία για να ανταλλάξουν προϊόντα που βρέθηκαν στη Σουηδία Αραβικά νομίσματα από την Αίγυπτο και το Ιράκ.
- Το μέρος της φρουράς του Βυζαντινού αυτοκράτορα που αποτελείται από Βίκινγκς είχαν το όνομα Βαράγγιοι. Βαράγγιος στη γλώσσα των Βίκινγκς είναι αυτός που παίρνει όρκο ζωής.
- Οι Δανοί και οι Σουηδοί ήταν πάρα πολύ καλοί στην κατασκευή σπαθιών, τα οποία εκτός του ότι τα χρησιμοποιούσαν τα πουλούσαν κι όλας. Έχει βρεθεί σπαθί 1200 ετών στη Σουηδία το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα.
- Οι Βίκινγκς μισθοφόροι παρ ότι ήταν τρομερά πιστοί δεν ήταν καθόλου ήρεμοι άνθρωποι. Σύμφωνα με Βυζαντινές πηγές μετά από μια μάχη με τους Άραβες οι Βυζαντινοί έχοντας πάρει τη νίκη άρχισαν διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ένας Βίκινγκ σκότωσε έναν Άραβα ευγενή γιατί μαλώσαν για λίγο σανό. ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΛΕΜΟΣ. Για να τους τιμωρήσει ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας (Ρωμανός Γ’) τους έντυσε όλους γυναίκες και τους έβαλε να περπατήσουν στα 4 από την Έδεσσα της Συρίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
- Μετά την ήττα από τους Σάξωνες το 1066 στο Στάμφορντ οι Βίκινγκς της Δανίας και της Νορβηγίας έκαναν κοντά 200 χρόνια να ξαναεισβάλουν στην Αγγλία. Η ήττα τους ήταν καταστρεπτική, από τα 300 πλοία που ξεκίνησαν μόνο τα 15 γύρισαν. Το ίδιο έτος τα ξαδέρφια τους οι Νορμανδοί (Βίκινγκς της βόρειας Γαλλίας) με αρχηγό το δισέγγονο του Ρόλο, Γουίλιαμ τον Κατακτητή κατέλαβαν τη νότια Αγγλία.
Πάμε τώρα σε μερικά fan facts από τη σειρά Βίκινγκς. Όποιος δε θέλει να φάει spoil να μη τα διαβάσει. (ΓΙΓΑΝΤΙΟ SPOILER ALERT!!!)
- Ο Ράγκναρ ήταν μάλλον υπαρκτό πρόσωπο με τη διαφορά ότι το όνομα του δεν ήταν Λόθμπροκ αλλά Λόντμπροκ. Ήταν από τους πρώτους που λεηλάτησαν την Αγγλία και τη Σκωτία. Επίσης όντως επιτέθηκε εναντίον του Παρισιού με μεγάλο στρατό, λεηλατώντας τα περίχωρα του και κάποιες γειτονιές του (χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο τρικ όπως στη σειρά, απλά ήταν τόσο γρήγορη και βίαιη η επίθεση του που βρήκε το Φράγκικο στρατό απροετοίμαστο).
- Ο βασιλιάς Ράγκναρ κανονικά δεν παραδόθηκε στον βασιλιά Έκμπερτ αλλά ηττήθηκε σε μάχη από το βασιλιά Έλα, ο οποίος τον αιχμαλώτισε και όντως τον πέταξε σε ένα λάκκο με φίδια, αφού το βασάνισε.
- “How the little piglets would grunt if they knew how the old boar suffered”. Αυτό όντως υπόθηκε από το βασιλιά Ράγκναρ λίγο πριν πεθάνει, προμηνύοντας την επόμενη καταστρεπτική επίθεση των Βίκινγκς στην Αγγλία.
- Οι Βίκινγκς μετά το θάνατο του Ράγκναρ εκστράτευσαν στην Αγγλία για να πάρουν εκδίκηση, δημιουργώντας ένα τεράστιο στρατό (Η μεγάλη στρατιά των απίστων όπως τους έλεγαν οι Σάξωνες.) Η στρατιά αυτή αρχικά κατέλαβε τη Νορθούμπρια και σκότωσαν το βασιλιά Έλα. Στη συνέχεια όμως μετά από αρκετές ακόμα νίκες έχασαν τελικά από το βασιλιά Έκμπερτ (ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη), ενώ αυτός που τους κατατρόπωσε ήταν ο γιος του Άθελσταν, Έθελρεντ. Μετά τη μάχη οι Βίκινγκς κράτησαν κάποια εδάφη ακόμα στην Αγγλία για κάποια χρόνια ακόμα.
- Η πρώτη πόλη που ίδρυσαν οι Βίκινγκς στην Αγγλία ήταν η Υόρκη που ήταν ένα φρούριο που έφτιαξε ο Ιβάρ, ένας από τους γιους του Ράγκναρ. Ο Ιβάρ μετά την ήττα, όμως, από τον Έθελρεντ πέθανε πιθανότατα από κάποια αρρώστια ή από το ξενέρωμα.
- Ο Μπγιορν, ο πρωτότοκος γιος του Ράγκναρ, όντως μπήκε στη Μεσόγειο. Λεηλάτησε τις ακτές του Μαρόκου και της Ισπανίας, κατέλαβε την Πίζα της Ιταλίας και ετοιμάστηκε να επιτεθεί στη Ρώμη. Επειδή όμως ήταν κατσικανιάρης βλαχοβίκινγκ που δεν είχε ξαναδεί μεγάλη πόλη στη ζωή επιτέθηκε στο φρούριο Λούνι όπου ηττήθηκε αρχικά αλλά τελικά, χρησιμοποιόντας το κόλπο που χρησιμοποίησε ο Ράγκναρ στη σειρά για να μπει στο Παρίσι, τελικά το κατέλαβε. Στην επιστροφή του δέχτηκε επίθεση από τους Σαρακηνούς (που στράβωσαν γιατί κάποιος πήγε να τους πάρει τα ηνία στην πειρατεία) στο Γιβραλτάρ όπου ο στόλος του διαλύθηκε και μόνο 10 από τα 60 πλοία που είχε μαζί του κατάφεραν να επιστρέψουν (παρά την ήττα γεμάτα χρυσό και λάφυρα).
Κλείνοντας θέλω να πω ότι η σειρά “Vikings” είναι από τις καλύτερες ιστορικές σειρές που έχουν γυριστεί και αξίζει όλοι να αφιερώσετε χρόνο να τη δείτε. Εκτός από την εκπληκτική δράση είναι και σχεδόν απόλυτα ιστορικά ορθή.