Πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, για ακόμα μια φορά, η διαδικασία των πανελλαδικών. Μαθητές αγχωμένοι, πανικόβλητοι, ξενυχτισμένοι για να διεκδικήσουν μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια, για το δικαίωμα στην ανεργία με πτυχίο. Από την άλλη, γονείς με άδειες τσέπες αφού πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία. Ο λόγος φυσικά το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα που κανείς δεν θέλει να διορθώσει , γιατί προφανώς κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τα ψηφαλάκια της παραπαιδείας.To σύστημα παιδειάς αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα μεσημεριανού TV panel. Δεν ξέρω πως είναι οι εξετάσεις σήμερα αφού εγώ έδωσα 14 χρόνια πριν. Ήμουν στην δεύτερη χρονιά του νέου συστήματος που ήρθε μετά από τις δέσμες και εξετάστηκα σε 9 μαθήματα. Όντας πάντα tech geek, ακολούθησα την τεχνολογική κατεύθυνση και είχα την χαρά μαθήματα όπως βιολογία, ιστορία, έκθεση να κρίνουν αν αξίζω να μπω σε τμήμα πληροφορικής.
Για όλα αυτά βέβαια, εκπαιδεύτηκα από καθηγητές φροντιστηρίου και βαθμολογήθηκα από καθηγητές του δημοσίου. Πως λειτουργούν τα πράγματα στο μυαλό των παιδιών και τον μαθητών όμως; Δυστυχώς έχουμε τους καθηγητές δημοσίου που η ποιότητα και η όρεξη για εκπαίδευση στηρίζεται καθαρά στην ευθιξία τους. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν μετεκπαιδεύονται και δεν ελέγχονται, και μην ακούω παρακαλώ βλακείες περί επιθεωρητών. Οι κομπάρσοι στους «300» είχαν πιο σημαντικό ρόλο από τους επιθεωρητές. Επίσης οι μετεκπαιδεύσεις που γίνονται είναι χιουμοριστικές. Κάποτε βάλανε όλους τους δασκάλους να εκπαιδευτούν για το επίπεδο ECDL. Το 90% αυτών ακόμα ψάχνουν την μίζα για να βάλουν μπροστά το PC. Από την άλλη οι καθηγητές των φροντιστηρίων είναι αυτοί που για ψίχουλα και για αβέβαιο αύριο προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τις επιτυχίες του φροντιστηρίου για να έχουν και αύριο δουλειά.
Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να χάνουν τον σεβασμό για τους καθηγητές του λυκείου, και οι γονείς να αδιαφορούν για την λειτουργία του σχολείου. Βέβαια όλο το παραπάνω είναι ελληνικό φαινόμενο.
Άλλωστε το πιο εύκολο πράγμα είναι όλοι οι καθηγητές της παραπαιδείας να απορροφηθούν από το δημόσιο, να μικρύνουν οι αίθουσες, να υπάρχουν κριτήρια και έλεγχοι και όπως σε όλη την Ευρώπη τα φροντιστήρια να αφορούν ενήλικες και μόνο.
Κάποια στιγμή λοιπόν δεν πρέπει και στο δημόσιο να μπει η αξιολόγηση; Στον ιδιωτικό τομέα πχ δεν παράγεις; Δεν κάνεις; Μπούλους! Δεν θα έπρεπε να υπάρχει και αυτό στο δημόσιο; Κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης που πλάθουμε τον χαρακτήρα και τα μυαλά των επόμενων παραγωγικών γενιών; Θα μου πεις το επιτρέπει ο συνδικαλισμός αυτό; Και αν γίνει πως θα επιβιώσει ο κάθε Γκρούεζας;
Πάμε τώρα στο σύστημα. Καταρχήν όταν σαν κράτος θέλεις να αλλάξεις το σύστημα αξιολόγησης για εισαγωγές στις σχολές ξεκινάς από το δημοτικό και το στήνεις. Δεν αλλάζεις κάθε 3 χρόνια το σύστημα στο Λύκειο… Τόσο ευτελή αντιμετώπιση της εκπαίδευσης δεν βρίσκεις πουθενά. Δεν ξέρω πόσοι το ζήσατε αλλά εγώ θυμάμαι σε κάποια μαθήματα στα θέματα «καταλάθος» υπήρχαν και εκφωνήσεις για κεφάλαια εκτός ύλης., και περίμενε ο αγχωμένος, μαλάκας μαθητής πότε θα θυμηθούν να στείλουν διόρθωση.
Το σύστημα λοιπόν είναι για γέλια επειδή κανένας δεν το θεωρεί σημαντικό για να το διορθώσει.
Αλλά εγώ θα το πάω και λίγο παραπέρα. Το σύστημα είναι λάθος. Δεν μπορεί το σχολείο να ορίζει το τι θεωρείται απαραίτητο για την κάθε σχολή.
Για μένα το πιο σωστό θα ήταν τα πανεπιστήμια να ορίζουν τις απαιτήσεις για τους εισακτέους.
Θέτω παράδειγμα:
- Τα τμήματα Φυσικής απαιτούν Μαθηματικά, Φυσική
- Τα τμήματα Πληροφορικής απαιτούν Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική
- Τα τμήματα φιλολογίας απαιτούν Έκθεση, Αρχαία, Λατινικά.
Άρα τα Πανεπιστήμια ορίζουν τις απαιτήσεις. Αν τώρα εσύ σαν φοιτητής θέλεις να δώσεις μόνο Μαθηματικά και Φυσική και να παλέψεις για τμήμα Φυσικής μαγκιά σου. Αν είσαι ψυχάκιας και θέλεις να παλέψεις για Πληροφορική και Φιλολογία να δώσεις και τα έξι και αν τα πιάσεις μαγκιά σου. Βάζετε παιδιά που ενδιαφέρονται για φιλολογία να κρίνονται από μαθηματικά φυσική και βιολογία; Είστε σοβαροί;
Φυσικά όλα αυτά θα βρουν άπειρους αντιπάλους γιατί για κάθε ένα από αυτά τα βήματα κάποιος θα χάσει την βολή του.[vc_empty_space height=”20px”]ΥΓ: εσύ ο βλάκας που θα γράψεις γιατί το τμήμα φυσικής να μην απαιτεί και Έκθεση ή κάποιο άλλο μάθημα θα το πω μια φορά μπας και το νιώσεις: ΈΦΕΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, αν θέλεις να φέρεις αντίλογο για τον αντίλογο να τα πεις στο καζανάκι σου.
ΥΓ2: Είμαστε στο 2016. Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε όλοι τα παιδιά σας δικηγόρους και γιατρούς.