Λαζάνια με ψιλοκομμένη παντσέτα και μπεσαμέλ

0
120

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι στην κατανάλωση παντσέτας, μαζί με τη συνταγή αυτής της εβδομάδας στο Karntasia.gr σας έρχεται και ένα θετικότατο νέο από το μέτωπο του λαοφιλούς χοιρινού κρεατοσκευάσματος. Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω  ότι κατάφερα να τερματίσω την παντσέτα.  Η σημερινή συνταγή είναι πραγματικά από τις πιο νόστιμες δημιουργίες μου όσα χρόνια μπαινοβγαίνω στην κουζίνα και είμαι βέβαιος 100% ότι θα καλύψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς από εσάς.

Η συγκεκριμένη συνταγή μου ήρθε στο μυαλό μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν σας μίλησα για τη νέα παραλλαγή του κιμά που δοκίμασα και σας πρότεινα και τον δοκίμασα στην εκδοχή του με λαζάνια στο φούρνο. Μου γεννήθηκε –εύλογα- λοιπόν η απορία, τι θα γίνει αν αφήσουμε έξω τα mainstream στερεότυπα του μοσχαριού δίπλα στα λαζάνια;

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ζυμαρικά που μας προσέφερε ποτέ η γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα η Νάπολι, οπότε έχουμε ακόμα έναν λόγο να της είμαστε υπόχρεοι μετά το ναό του ποδοσφαίρου της, το Σαν Πάολο και φυσικά τα μαγικά που μας πρόσφερε με τη φανέλα της ομάδας της πόλης ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Πάμε όμως στη συνταγή γιατί βλέπω τα σάλια σας να φεύγουν στο πληκτρολόγιο.

Θα χρειαστούμε:

Για τη σάλτσα ντομάτας

1 συσκευασία χυμό ντομάτας 250 ml

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγη ρίγανη

Λίγο θυμάρι

Λίγη ζάχαρη

Λάδι

Για τις στρώσεις της παντσέτας

5 παντσέτες ξεκοκκαλισμένες και όσο το δυνατόν πιο ψιλοκομμένες

1 συσκευασία χυμό ντομάτας 250 ml

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Θυμάρι

Ζωμό λαχανικών σε κόκκους

Λάδι

Λίγη ζάχαρη

1 σταγόνα Ταμπάσκο

Για την τελευταία φάση του πιάτου:

12-14 λαζάνια, ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε

1 φλυτζάνι γάλα

140 γραμμάρια βούτυρο

200 γραμμάρια σιμιγδάλι

200 γραμμάρια τυρί τριμμένο (Η στήλη προτείνει ανεπιφύλακτα κεφαλοτύρι αλλά και Regato)

Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το λάδι να κάψει και όταν αυτό γίνει, ρίχνουμε τη σάλτσα της ντομάτας με τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις αυτό πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά, με λίγο νερό για να γίνει πιο αραιή. Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για ένα πεντάλεπτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, ζεματάμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξεκινήσουν να γίνονται διάφανα. Τότε, ρίχνουμε μέσα και την παντσέτα, ανακατεύοντας καλά. Μόλις πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να αλλάξουν αρώματα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη. Βαθμιαία, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει αρκετά και την παντσέτα να ψηθεί καλά.

Όταν είναι έτοιμες οι σάλτσες, παίρνουμε ένα κατσαρολάκι για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Στο σημείο αυτό να πούμε πως φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπεσαμέλ, αλλά είμαι προσωπικά αντίθετος. Δεν πιστεύω στην έτοιμη  μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λοιπόν σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και όταν γίνει αυτό ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι να αρχίσει να στερεοποιείται όλο το μίγμα. Πριν αρχίσει να μας σβωλιάζει προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Για να σας δέσει καλά, μπορείτε να προσθέσετε και το ¼ του τυριού στο μίγμα. Όταν το μίγμα έχει δέσει και είναι παχύρρευστο, προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.

Παίρνουμε ένα μικρό ή μεσαίο πυρέξ  και το βουτυρώνουμε παντού. Ρίχνουμε στον πάτο λίγη από τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω την πρώτη στρώση με λαζάνια. Στη συνέχεια προσθέτουμε μια στρώση παντσέτα κι από πάνω μια στρώση τυρί. Συνεχίζουμε με σάλτσα ντομάτας, λαζάνια, παντσέτα και τυρί  σε στρώσεις, μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά. Τα υλικά σε αυτή την εκδοχή που σας παρουσιάζω σήμερα θα σας βγάλουν  2 ή 3 στρώσεις παντσέτα, ανάλογα με το πυρέξ σας. Φροντίζουμε η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια κι από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ. Αν τυχόν σας έχει μείνει και λίγη σάλτσα ντομάτας ή τυρί τριμμένο, αφεθείτε ελεύθεροι και προσθέστε τα στο μίγμα της μπεσαμέλ. Μη φοβάστε να τολμήσετε στην κουζίνα.

Πιάστε τις κουτάλες, καλή όρεξη σε όλους!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροOne Drop Forward
Επόμενο άρθροΌταν η βλακεία σας βλέπει παντού υποχθόνια σχέδια
Καρντάσι από πάντα, οι 2 σταθερές στη ζωή μου ο ΠΑΟΚ και το φαγητό. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί μου, αρκεί να το πείς με καλό τρόπο. Πολιτική, μουσική, σινεμά κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη πάντα με ένα συγκεκριμένο στύλ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*