Λαζάνια με γλυκόξινο κοτόπουλο και μπεσαμέλ γιαουρτιού

0
177

Ξέρω αγαπητέ αναγνώστη ότι μόνο με το διάβασμα του τίτλου της σημερινής συνταγής θα έχεις πάθει το πρώτο πολιτισμικό σοκ, αλλά δε μπορώ να μην  περιαυτολογήσω και λίγο για αυτό το δημιούργημα πριν σου το παρουσιάσω.

Όπως είχες δει μερικές εβδομάδες πριν, έδωσα στο αγαπητό αναγνωστικό κοινό τη συνταγή η οποία τερμάτισε την  παντσέτα. Φυσικά δεν έμεινα εκεί. Μετά το επιτυχημένο πείραμα με τα λαζάνια αποκλειστικά με χοιρινό, λοιπόν αναρωτήθηκα πως θα δουλέψει ένα ενδεχόμενο με αποκλειστικά κοτόπουλο στο εσωτερικό του ζυμαρικού που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό.

Θα μπορούσα βέβαια να επιλέξω τη συντηρητική επιλογή του κοτόπουλου  με μια απλή κοινή κόκκινη  σάλτσα, αλλά ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΤΟ’ ΚΑΝΑ. Τι είναι η μαγειρική χωρίς λίγο ακόμα πειραματισμό; Γι’ αυτό λοιπόν επέλεξα την εναλλακτική του κοτόπουλου με γλυκόξινη  σάλτσα. Επιπλέον, ακόμα μια διαφορά σε σχέση με τα λαζάνια που μπορεί να γνωρίζατε ως σήμερα, είναι η επιλογή  του γιαουρτιού ως συστατικό για τη μπεσαμέλ. Πιστέψτε με, δένει ιδανικά με τα υπόλοιπα συστατικά και προσδίδει μια ισορροπία και μια δροσιά στο πιάτο που μάλλον δε θα την είχε αλλιώς.

Πάμε λοιπόν στη συνταγή:

Θα χρειαστούμε:

9-12 λαζάνια, ανάλογα με το πυρέξ που χρησιμοποιείτε

2 στήθη κοτόπουλο βρασμένο ή ψημένο και κομμένο σε όσο το δυνατόν πιο μικρά κομμάτια, σαν κιμάς

Λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το πυρέξ

150  γρ. μυζήθρα ξηρή

Για τη γλυκόξινη  σάλτσα:

1 συσκευασία 500 ml χυμό ντομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ κούπας ζάχαρη

½ κούπας ξύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγο τζίντζερ

Το χυμό από 2 πορτοκάλια

Λίγο λάδι

Για τη μπεσαμέλ:

120 γρ. βούτυρο

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι γάλα

1 κυπελλάκι γιαούρτι

50 γρ. μυζήθρα

1 αυγό(προαιρετικά)

½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το λάδι κι όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Μόλις ξανθύνει, ρίχνουμε τη ντομάτα και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το ξύδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση πριν ρίξουμε το τζίντζερ(κάτι λιγότερο από μισό κουταλάκι) και το χυμό από τα πορτοκάλια. Το αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να έχουν μείνει λίγα υγρά. Μεταφέρουμε τη μισή περίπου από τη σάλτσα σε ένα μπολ για να τη ρίξουμε στα λαζάνια και στην υπόλοιπη ρίχνουμε το κοτόπουλο να γίνει ένα ομογενές μίγμα. Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Όταν έχει λιώσει τελείως, ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Πριν αρχίσει να σβωλιάζει, ρίχνουμε το γάλα, πάντοτε ανακατεύοντας. Όταν αρχίσει και αποκτά υπόσταση μπεσαμέλ, ρίχνουμε και τη μυζήθρα, το γιαούρτι και το αυγό αν το θέλετε, πάντοτε ανακατεύοντας καλά. Όταν η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο να πάρει τα αρώματά του.

Σε ένα πυρέξ, αφού το βουτυρώσουμε καλά παντού,  ρίχνουμε λίγη γλυκόξινη να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Κατόπιν, βάζουμε την πρώτη στρώση από λαζάνια, από πάνω ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη μυζήθρα, σάλτσα και λαζάνια σε εναλλάξ στρώσεις, τελειώνοντας με λαζάνια στο πάνω μέρος. Ρίχνουμε λίγη ακόμα μυζήθρα και από πάνω τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για ¾ της ώρας.

Καλή όρεξη!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροMy Excuse
Επόμενο άρθροBAiLdSA
Καρντάσι από πάντα, οι 2 σταθερές στη ζωή μου ο ΠΑΟΚ και το φαγητό. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί μου, αρκεί να το πείς με καλό τρόπο. Πολιτική, μουσική, σινεμά κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη πάντα με ένα συγκεκριμένο στύλ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*