Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις κορυφαίες που δοκίμασα να φτιάξω τον τελευταίο καιρό. Η ανάγκη μου να δοκιμάσω μια καινούρια εναλλακτική με την παντσέτα, ξεφεύγοντας επιτέλους από την πεπατημένη της ψητής στο γκριλ ή το φούρνο παντσέτας και το κριθαράκι που βρέθηκε μπροστά μου στο ντουλάπι μου έδωσαν την ιδέα. Γιατί όχι στην τελική; Έχουμε κάνα συμβόλαιο με την παντσέτα στο γκριλ και δε το ξέρω;
Η συνταγή αυτή είναι εξαιρετικά εύκολη και γευστική. Σε αυτό το σημείο φυσικά να πούμε για άλλη μία φορά πως τα υλικά της συνταγής μπορούν να αλλάξουν κατά βούληση. Αν πιστεύετε ότι κάποιο από τα υλικά δε θα καλύψει τη γεύση σας ή πως κάτι άλλο θα ταίριαζε καλύτερα, είστε ελεύθεροι να το κάνετε και να μοιραστείτε και μαζί μας τις εμπειρίες σας!
Για τη συνταγή, θα χρειαστούμε:
5 Παντσέτες, κομμένες στη μέση ή και σε μικρότερα κομμάτια
1 πακέτο κριθαράκι χονδρό
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Λάδι
1 συσκευασία 250 ml χυμό ντομάτας
1 κουταλιά πάπρικα
Λίγο ζωμό λαχανικών σε κόκκους
Αλατοπίπερο
Βραστό Νερό
Κεφαλοτύρι Τριμμένο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα πλατύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Μόλις ανεβάσει λίγο θερμοκρασία, ρίχνουμε και αχνίζουμε το κρεμμύδι για 3 περίπου λεπτά. Μόλις αρχίσει να γίνεται διαφανές, προσθέτουμε τις παντσέτες μέχρι να πάρουνε χρώμα για περίπου ένα δεκάλεπτο, γυρίζοντάς τις μερικές φορές. Μόλις πάρουν το χρώμα που πρέπει οι παντσέτες, ρίχνουμε και το κριθαράκι να τσιγαριστεί μαζί με τα υπόλοιπα. Αν χρειαστεί για να μη μας κολλήσει, ρίχνουμε ελάχιστο νερό. Μετά από το τσιγάρισμα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το αλατοπίπερο, την πάπρικα και τη σάλτσα ντομάτας. Τα αφήνουμε ένα πεντάλεπτο να δέσουνε όλα μαζί και τα βγάζουμε από τη φωτιά.
Αφού γίνουν όλα αυτά λοιπόν, παίρνουμε ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και τις παντσέτες πάνω-πάνω. Γεμίζουμε με βραστό νερό μέχρι να καλύψει όλο το κριθαράκι. Μετά από όλα αυτά, το ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν γίνει, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω. Το μακελειό είναι έτοιμο να ξεκινήσει.