Ξέρω ότι μετά τη μακαρονάδα του Τρωκτικού την προηγούμενη βδομάδα, θα περιμένατε κι εγώ να σας προτείνω κάτι χοληστερινάτο και μερακλίδικο. Είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να σου ανακοινώσω φίλε καλοφαγά ότι είμαι εδώ για να ικανοποιήσω μια άλλη σου ανάγκη.
Το κινέζικο φαγητό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα σε Delivery αλλά και για έξοδο σε ένα από τα εκατομμύρια καταστήματα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τα πιάτα που διαχρονικά έχουν τη μεγαλύτερη αποδοχή είναι φυσικά αυτά που σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα. Εδώ είμαι λοιπόν για να σε μάθω καρντάσι μου πως θα μπορέσεις να ετοιμάσεις μόνος σου τη γλυκόξινη σάλτσα για να συνοδέψεις το κρέας της αρεσκείας σου. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που θέλεις να ψαρώσεις κάποια ή κάποιον με τη μαγειρική σου. Καταλαβαινόμαστε, πάμε στη συνταγή.
Θα χρειαστούμε :
- 500 γρ. τηγανιά κοτόπουλο (πας στον kρεοπώλη και του λες βάλε μου μισό κιλό τηγανιά κοτόπουλο, δηλαδή τι μπορεί να κάνεις λάθος;)
- 2 πιπεριές πράσινες, για τηγάνι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μέτριο, τριμμένο
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- Μισή κούπα ξύδι
- Μισή κούπα ζάχαρη
- Χυμό από 2 πορτοκάλια
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο λάδι, να καλύψει την επιφάνεια της κατσαρόλας και του τηγανιού.
Εκτέλεση:
Ρίχνεις λίγο αλατοπίπερο στο κοτόπουλο και μετά τσιγαρίζεις το κρεμμύδι στο λάδι (αν σου μαυρίσει, πέτα το και παράγγειλε πιτόγυρο, ταγάρι), στη συνέχεια ρίχνεις τη σάλτσα ντομάτας και το αλατοπίπερο. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μετά από λίγο, μόλις έχει αρχίσει να βράζει πάλι, ρίχνουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και το καρότο. Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και τη βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς τη στην άκρη.
Μετά από αυτό, σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ρίχνεις λίγο λάδι και μετά το κοτόπουλο με τις πιπεριές. Μόλις πάρει χρώμα και τσιγαριστεί, ρίχνεις από πάνω τη σάλτσα και το αφήνεις σε μέτρια φωτιά για ένα δεκάλεπτο-τέταρτο, ανακατεύοντας κάθε λίγο.
Μόλις γίνει, το αφήνεις ένα πεντάλεπτο να κρυώσει και σερβίρεις με τη συνοδεία ρυζιού ή μακαρονιών. Και οι δύο συνδυασμοί είναι φονικοί. Ξέρω ότι θα σου ακουστώ καράβλαχος με αυτό, αλλά δοκίμασέ το με τη συνοδεία τυριού φέτα. Θα με θυμηθείς καρντάσι. Είτε βάλεις φέτα πάντως, είτε όχι, την καλή εντύπωση για τη μαγειρική σου θα την έχεις κερδίσει. Παρακάτω, ξέρεις….