Το έδεσμα των θεών

1
2032

Δεν είναι φυσικά δυνατόν, να έχεις ένα site που λέγεται Καρντάσια και να μήν είναι το πρώτο σου μέλημα η μπουγάτσα. Εδώ θα ασχοληθούμε εκτενώς με την αμβροσία με το φύλλο και τα πολλά διαφορετικά περιεχόμενα στη γέμιση(και όχι αποκλειστικά με κρέμα, όπως νομίζουν οι αθηναίοι φίλοι μας).

Ξεκινώντας να αναφέρουμε κάποια από τα ιστορικά στοιχεία για αυτό το εκλεκτό έδεσμα. Η γέννηση της πρώτης μπουγάτσας χρονολογείται πρίν το 1453 και τόπος γέννησης της ήταν η ευρύτερη περιοχή του Βυζαντίου. Βέβαια, η σημερινή της μορφή είναι αρκετά διαφορετική. Γνωστός παραλογισμός που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, τον οποίο όμως σαν τίμια καρντάσια που είμαστε καταρρίπτουμε, είναι οτι η μπουγάτσα με τη σημερινή της μορφή είναι δημιούργημα της Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα, η πρώτη σημερινής μορφής μπουγάτσα έχει τις ρίζες της στις Σέρρες, αφού από εκεί ξεκίνησε να γίνεται και δημοφιλής.

Είναι όμως κοινά αποδεκτό οτι η μπουγάτσα έχει συνδεθεί ώς έδεσμα αλλά και ως πολιτισμικό στοιχείο με τη Θεσσαλονίκη. Οι ποσότητες που καταναλώνονται κατά κεφαλήν κάθε χρόνο στη συμπρωτεύουσα είναι απλώς δυσθεώρητες. Η μπουγάτσα έχει την ιδιότητα να έχει κερδίσει τους γηγενείς Θεσσαλονικείς από τη στιγμή περίπου που μπορούν να μασήσουν, αλλά και όσους έρχονται σε μεταγενέστερο στάδιο στην πόλη. Είτε για σπουδές, είτε για εργασία, είτε απλώς για αναψυχή. Είναι λοιπόν στη Θεσσαλονίκη η μπουγάτσα μιά θρησκεία χωρίς απίστους.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ;

Κατ’αρχάς οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις κατηγορίες μπουγάτσας που έχουμε εδώ στα βόρεια. Πρέπει να σημειωθεί, γιατί κάποια τούβλα που κατά κύριο λόγο το παίζουν πρωτευουσιάνοι στη δύσμοιρη Ελλάδα δέ το καταλαβαίνουν, ότι μπουγάτσα θεωρείται ό, τι παρασκευάζεται με αυτό το είδος φύλλου της μπουγάτσας. Η ειδοποιός διαφορά του από τα υπόλοιπα φύλλα για πίτες είναι ότι δέ χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αλεύρι, αλλά μόνον λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο. Οι γεύσεις που μπορείς να βρείς στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνούν και τα πιό τρελά σου όνειρα.

krema

  • Η κλασσική με κρέμα

Το γνωστό σε όλους έδεσμα με την γλυκήτατη κρέμα ζαχαροπλαστικής που στέκεται ανάμεσα στα φύλλα της μπουγάτσας, έτοιμη να ξεμυαλίσει ακόμα και τον πιό απαιτητικό γλυκατζή του γαλαξία.

tyri

 

  • Η μπουγάτσα με τυρί

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑ. Φύλλο μπουγάτσας πάνω, φύλλο μπουγάτσας κάτω και στη μέση τυριά(κατα κύριο λόγο φέτα). Αλμυρή εναλλακτική για προχωρημένους

spanaki

  • Η μπουγάτσα με σπανάκι

Η μπουγάτσα με τη λιγότερη εκτίμηση και, για να λέμε την αλήθεια, η λιγότερο φανταχτερή. Επίσης και σε αυτή την κατηγορία να πούμε οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ. Είναι ωστόσο μιά καλή εφεδρεία γι’αυτούς που δηλώνουν φάν του εν λόγω χορταρικού.

kimas

  • Η μπουγάτσα με κιμά

Αδιαμφισβήτητα, είναι η πιό hardcore εκδοχή της μπουγάτσας. Ανάμεσα στα φύλλα της μπουγάτσας, έχει μπει το απόλυτο προϊόν που έχει δώσει ποτέ το ζωϊκό βασίλειο στην ανθρώπινη διατροφή, ο κιμάς. Ήρθε για να καλύψει την ανάγκη του αρσενικού-κυρίως-σε κρέας, κατά τις δύσκολες ώρες που η παρέα ή η γκόμενα αποφασίζει μετά το ξενύχτι, αντί να σβήσετε με γύρους, να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μπουγατσατζίδικο, σώζωντας έτσι από διάλυση δεσμούς, φιλίας και ερωτικούς, γεφυρώνωντας τα χάσματα.

sokolata

  • Η μπουγάτσα με σοκολάτα

Ένοχη αμαρτία. Τα φύλλα της μπουγάτσας δυσκολέυονται να μήν ξεχειλίσουν από τη λιωμένη σοκολάτα που κρύβεται ανάμεσά τους. Γεύση που απογειώνει καί τα 2 βασικά υλικά και προσφέρεται καί για τις δύσκολες βραδινές ώρες και για το πρωί, μόλις σηκωθείς.

 

Αυτές είναι λοιπόν οι κατηγορίες της μπουγάτσας και είναι η καθεμιά τους ένας λόγος να αγαπάμε περισσότερο την πόλη μας. Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα πολύ ωραίο ταινιάκι που κυκλοφόρησε το 2013 για τη μπουγάτσα, από κάποιους νέους της πόλης μας, με όνομα Για μιά μερίδα ελευθερία. Και κάτι ακόμη, για όσους επιμένουν να μας αποκαλούν κοροϊδευτικά-κατ’αυτούς-μπουγάτσες. ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΒΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ, ΚΟΡΟΪΔΑ!!!!

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜία μέρα με τον Πρόεδρο...
Επόμενο άρθροNo matter where you go, home is where the reaper is…
Καρντάσι από πάντα, οι 2 σταθερές στη ζωή μου ο ΠΑΟΚ και το φαγητό. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί μου, αρκεί να το πείς με καλό τρόπο. Πολιτική, μουσική, σινεμά κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη πάντα με ένα συγκεκριμένο στύλ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα καταστήματα που παρέχουν τα εν λόγω προϊόντα λέγονται μπουγατσατζίδικα και όχι μπουγατσάδικα ή μπουγατσερί.

    Κλείνοντας επειδή πρέπει να το πω, έτυχε να δω σε κατάστημα της νοτίου νοτίου ηπειρωτικής ελλάδος ταμπέλα που γράφει “με παραδοσιακό αθηναϊκό φύλλο”, μόλις δώσατε απάντηση στην ερώτηση “ποια τα όρια της σάτυρας”

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*