Της πατρίδος μου η … σημαία

1
1854

Άντε πάλι με τις παρελάσεις. Η αλήθεια είναι ότι είμαι fan των παρελάσεων. Όχι για το καμάρι και την δύναμη του ελληνικού στρατού και το πατριωτικό αίσθημα αλλά για το εθιμοτυπικό της υπόθεσης.

Ως κάτοικος της παραλίας Θεσσαλονίκης, κάθε 28η Οκτωβρίου και κάθε 25 Μαρτίου, βγάζαμε τη σημαία στο μπαλκόνι,  μας έπαιρνε ο μπαμπάς και η μαμά από το χέρι, αγοράζαμε σημαιούλες από τους πλανόδιους και στηνόμασταν στην παραλιακή με πάθος να δούμε τα τανκς, τα αεροπλάνα, τους ΟΥΚάδες και εντάξει, μεταξύ μας τώρα, είχαμε και την βαρετή παρέλαση των μαθητών και των σημαιοφόρων. Παραδεχτείτε το… Δεν είναι ντροπή. Μετά γυρνούσαμε σπίτι, παίρναμε μπουγάτσες και σαβουριάζαμε, με υψηλό το εθνικό φρόνημα…

Αυτό, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Αλλά περνούσα γαμάτα. Ξυπνούσα στις 6 το πρωί από την αγωνία της παρέλασης. Η αλήθεια είναι ότι τώρα που μεγάλωσα δεν πάω πια στην παρέλαση και στο δικό μου σπίτι δεν βγάζω σημαία. Δεν ξέρω, όταν αραδιάσω καμιά 20αριά μπομπιράκια, μπορεί και να το κάνω. Αλλά όχι για το εθνικό φρόνημα, αλλά για το εθιμοτυπικό της υπόθεσης.

Τα τελευταία χρόνια, βλέπω μια ανάγκη να προσπαθούμε να βρούμε σκάνδαλα, ντροπές και ασέβειες. Ίσως βοηθάνε και τα μέσα που είναι πιο γρήγορα από ότι ήταν το 90. Αλλά μας έχετε πρήξει. Γκρίνια και πανικός για τους πάντες και τα πάντα.

Είδα κάπου, ότι κάποιος στο μπαλκόνι του έβγαλε μια τούρκικη σημαία. Ε και; Ήθελα να δείξει την καφρίλα του και φυσικά όλοι σας κάνατε τα πάντα για να προβληθεί όσο περισσότερο γίνεται. Άσε που δεν καταλαβαίνετε και βασικά πράγματα. Για αυτόν που βγάζει την τούρκικη σημαία, προφανώς η ελληνική σημαία και παρέλαση δεν σημαίνει τίποτα. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις; Να τον αγνοήσεις. Συμφωνώ ότι είναι ασέβεια ,αλλά σοκαρίστηκες τόσο πολύ; Ζεις σε μια χώρα που βιώνεις καθημερινά την ασέβεια από το ίδιο σου το κράτος σου.  Τόσο πολύ σε πείραξε;

Επίσης ,αυτό με την κοπέλα που φορούσε τη μαντίλα. Με μεγάλη μου έκπληξη πολλοί είπαν μπράβο. Για αυτούς τους λίγους που κράξανε λοιπόν:

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ. ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Με κάτι τέτοιες παπαριές δίνετε βήμα στους Τούρκους και κάνουν τα δικά τους στην Θράκη.

Τρίτο και σημαντικό, το πόσο πανικόβλητοι και συγκλονισμένοι αναδημοσιεύετε άρθρα του στυλ: «Δείτε τι γράφουν οι Τούρκοι στα βιβλία τους» και άλλες τέτοιες μπούρδες. Εσύ δηλαδή τι θα έγραφες. Ναι πήγαμε εκεί τους γαμήσαμε τη ζωή 400 χρόνια, σφάξαμε, βιάσαμε και καταλήξαμε να φάμε ξύλο από μια χούφτα λαό; Εσύ αντιστοίχως στα βιβλία σου γράφεις ότι ο Μ. Αλέξανδρος βόλταρε, όλοι τον υποδέχονταν με λατρεία και μετέδωσε τον πολιτισμό…

Πάμε τώρα στα κοριτσάκια με τα παράξενα κουρέματα και τις φούστες. Πρώτον του κούρεμα είναι μόδα και δεν θα την αλλάξεις εσύ για την παρέλαση. Μια χαρά είναι το ξυρισμένο μισοκέφαλο, αν η γκόμενα το γουστάρει και αν αυτό είναι το σεξουαλικό κάλεσμα που λειτουργεί σε 16χρονα αγοράκια. Δεν σε ρωτήσαμε, δεν μας νοιάζει. Όσο για τις φούστες και τα 30ποντά θα συμφωνήσω ότι εντάξει ρε παιδίμ καλό είναι να μην έχεις το ίδιο ντύσιμο στο σκυλάδικο και το ίδιο στην παρέλαση.  Θέλεις να το λύσεις; Να πας και να τους αγοράσεις στολές. Δεν γίνεται να απαιτείς ντύσιμο που δεν πληρώνεις εσύ. Ας δώσεις χρήματα να πληρώνεις για στολές και φτιάξε και κελεμπία. Αλλά όχι να υποχρεώσεις την κάθε οικογένεια να πληρώνει για τα δικά σου γούστα. Άντε δώσε  και κανένα φράγκο σε ελληνική βιοτεχνία, μας τα έχουν φάει όλα οι γερμανικοί κολοσσοί…

Tέλος, όσον αφορά την σημαία: Ο νόμος λέει ο πιο υψηλόβαθμος μαθητής. Προσοχή. Όχι ο καλύτερος, ο πιο υψηλόβαθμος, ασχέτως θρησκείας και ιθαγένειας. Πρώτον φτιάξτε έναν πιο ξεκάθαρο νόμο για να τελειώνουμε. Δεύτερον μην δημιουργείτε ρατσισμό εκεί που δεν χρειάζεται. Σκοπός είναι να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα και όχι χειρότερα. Είναι κουραστικό να επισημαίνουμε τα αυτονόητα.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν από μένα και καλά μυαλά.

ΥΓ: Ο σεβασμός στους ανθρώπους, στα ήθη, στα έθιμα, στα εθνικά σύμβολα, και στα πάντα τεσπα, σε αυτόν τον πλανήτη κερδίζονται, δεν επιβάλλονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*