Τις τελευταίες μέρες βλέπω παντού στο internet και στα social media διάφορες αναρτήσεις που παρακινούν τους Έλληνες πολίτες να μην αγοράζουν τα χ, ψ προϊόντα ή να μην επισκέπτονται συγκεκριμένες αλυσίδες καταστημάτων. Επιχείρημα ότι δεν είναι ελληνικές και ότι είναι χωρών που έχουν αυστηρή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα ή αντικρουόμενα συμφέροντα.
Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή γιατί υπάρχουν φορές (πολλές φορές) που ο έλληνας πολίτης μου καίει τον εγκέφαλο.
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 είχε συμμετοχή 62,5% δηλαδή ψηφίσαν 6 εκατομμύρια Έλληνες. Το 61% ψήφισε ΟΧΙ ενώ το 39% ψήφισε ΝΑΙ, και οι δύο μεριές όμως ήταν υποστηρικτές της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις ευρωπαϊκές εταιρίες και τα προϊόντα από την ευρωπαϊκή ένωση και καλά κάνει. Από τη στιγμή που θέλει ο λαός να είναι στην ευρωπαϊκή ένωση και στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, θέλει και τις μεγάλες εταιρίες.
Από την άλλη μιλάμε για ευρωπαϊκούς κολοσσούς – εταιρίες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και δίνουν μισθούς σε Έλληνες πολίτες. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και κίνηση ρευστού στις αγορές, ελληνικές και ευρωπαϊκές. Προφανώς και έχουν αρνητικά και παρατυπίες, δεν λέω ότι είναι άγιοι, αλλά δεν μπορείτε να μου πείτε ότι δεν δίνουν θέσεις εργασίας.
Τέλος, υπάρχει ο κλάδος των μεγάλων ελληνικών εταιριών που αναγκάστηκαν να αλλάξουν την έδρα τους και να την μεταφέρουν σε γείτονες χώρες λόγο του τεράστιου και παράλογου κόστους που έχει η συντήρηση μια εταιρίας στην Ελλάδα. Ποιος φταίει; Σας θέτω τις εξής ερωτήσεις:
Αν είχατε μια εταιρία και είχατε δύο επιλογές:
- να πληρώνατε 23% ΦΠΑ και κάθε μήνα να τρέματα για το τι καινούριο φόρο ή εισφορά θα βγάλει η κυβέρνηση και θα πρέπει να πληρώσετε γιατί δεν υπάρχει καμία σταθερότητα και εμπιστοσύνη ή
- να πληρώνατε 9% ΦΠΑ με σταθερούς νόμους και κανόνες που δεν αλλάζουν κάθε μέρα τι θα επιλέγατε;
Άρα καλό είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο στον σωστό στόχο. Το ελληνικό σύστημα και η ελληνική νομοθεσία διώχνει τις εταιρίες.
Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και είμαι 30 χρονών. Έζησα τις εποχές που στην Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν πολλές μεγάλες βιομηχανίες που έδιναν πολλές θέσεις εργασίας. Γιατί αυτές οι βιομηχανίες έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στα Βαλκάνια;
Κάποιοι ήταν κακοί επιχηρηματίες και ναυάγησαν, το δέχομαι. Όλοι όμως; Και μιλάω για βαρβάτες βιομηχανίες και όχι για το μαγαζάκι του κυρ Μπάμπη 3 τετραγωνικά στη γωνία της γειτονιάς.
Πως ήταν η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης το 2000;
Κοιτάξτε αριστερά δεξιά μπαίνοντας στον Βόλο, στην Κατερίνη, στην Λάρισα, στον Λαγκαδά και δείτε πόσες βιομηχανίες υπήρχαν και ψάξτε λίγο γιατί έκλεισαν;
Πριν από λίγα χρόνια χειροκροτούσατε το σπάσιμο τραπεζών και την καταστροφή τζαμαριών γιατί είναι κακοί και μας καταστρέφουν. Λες και σοκαρίστηκαν οι μεγαλομέτοχοι της εκάστοτε τράπεζας επειδή έπρεπε να πληρώσουν μια τζαμαρία. Για ρωτήστε και τους υπαλλήλους που για ένα μήνα δεν πήγαιναν στην δουλειά τους και δεν πληρωνόταν γιατί ανακαινιζόταν το υποκατάστημα.
Το μόνο που καταφέρνετε με αυτή τη στάση είναι να δημιουργείτε εθνικιστικές αντιδράσεις.
Αντιδράστε ώστε να λειτουργούν πιο σωστά, πιο δίκαια και πιο συλλογικά οι εταιρίες, ελληνικές και ξένες και όχι για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη ανεργία.
Και σταματήστε αυτό το «Θάνατος σε όλους και σε όλα γιατί έτσι», έχετε καταντήσει χειρότεροι από το ΟΧΙ του ΚΚΕ.
ΥΓ: η Ελλάδα είναι αν όχι η μόνη, μια από της λίγες χώρες που η βιομηχανία της δεν βρίσκεται στον Βορρά.