Αυτή η μαλακία που παίζει ότι θα ξεχάσουμε τα ελληνικά και ότι τα παιδιά είναι αμόρφωτα επειδή χρησιμοποιούν Greeklish και θα κατέβει ο Βελζεβούλ και θα μας κατατροπώσει πρέπει να σταματήσει.
Ανήκω στην γενιά που «έφερε» την τεχνολογία στην Ελλάδα. Παίξαμε τα πρώτα παιχνίδια σε Amstrad PC 50, είχαμε πράσινη οθόνη, που το καλύτερο γραφικό που είχε ήταν ένας κέρσορας που αναβόσβηνε. Ζήσαμε το Turbo button του Pentium 1 που πήγαινε από τα 66 στα 133. Η κονσόλα μας ήταν το ATARI και οι proίλες μας στηριζόταν σε MAME 32 σενάρια τερματισμού (κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε).
Καμιά δεκαριά χρόνια μετά εμφανίστηκε το Internet με 11αράκια modem και λίγο αργότερα τα 56άρια. Εκείνη την εποχή άρχισαν τα σπίτια να έχουν internet. Μιλάμε για την εποχή του Kazaa, του Napster και του AudioGalaxy. Παράλληλα έχουμε στο ελληνικό διαδίκτυο και την χρήση των πρώτων chat. Μirc και ICQ. Τίποτα τότε δεν υποστήριζε ελληνικούς χαρακτήρες, με εξαίρεση το Windows Messenger. Αναγκαστικά τα ελληνικά communities έπρεπε είτε να μιλάνε στα αγγλικά είτε να ανακαλύψουν μια καινούρια γραφή. Έτσι ανακαλύφθηκαν τα Greeklish. Ήταν ανάγκη και όχι καπρίτσιο. Φυσικά αργότερα άρχίσαν τα chat να υποστηρίζουν ελληνικούς χαρακτήρες αλλά τότε μπήκαν τα online games. Knights Online, Linage, Warcraft, WoW, Counter Strike, Half Life, Unreal, Call of Duty, Medal of Honor κτλ κτλ. Οι παίκτες έπρεπε να χρησιμοποιούν chat και φυσικά οι μόνοι χαρακτήρες που υποστήριζαν ήταν οι αγγλικοί.
Παράλληλα με την παραπάνω ιστοριούλα έχουμε και τα πρώτα κινητά στην ελληνική αγορά που τα μηνύματα γράφονται με αγγλικούς χαρακτήρες.
Γενικό συμπέρασμα τα Greeklish δημιουργήθηκαν και παρέμειναν ως ανάγκη και όχι ως καπρίτσιο. Επίσης τα Greeklish έχουν κανόνες και ορθογραφία ίδια με αυτή των ελληνικών.
Δηλαδή:
- το ω είναι w
- τα ει, οι, αι είναι ei,oi,ai
- το ου είναι ou
- τα ευ, αυ είναι eu, au
(η αλήθεια είναι ότι πολλοί χρησιμοποιούν y αντί για u) - Δεν υπάρχει b ή d, αλλά χρησιμοποιείται mp, nt
Δηλαδή χρησιμοποιούμε ακριβώς την ίδια ορθογραφία, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το η, αλλά το πιάσατε το γενικό νόημα;
Σταματήστε να λέτε μπούρδες και υποκλιθείτε στην εφευρετικότητα της γενιάς μου.
Αν θέλετε τα παιδιά να μην βγαίνουν αμόρφωτα, βρείτε δασκάλους και καθηγητές που να είναι μορφωμένοι και όχι αδιάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι, φτιάξτε σχολεία και εγκαταστάσεις που να μην θυμίζουν Βαγδάτη, δώστε και κανά καλογραμμένο βιβλίο σε μαθητές γιατί η βιβλιογραφία σας είναι χάλια, εκπαιδεύστε τους στο πώς να εκμεταλλεύονται σωστά την τεχνολογία και να έχουν όρια και κρίση.
Έχετε παρατήσει την παιδεία σε θέματα υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού, υλικών και μέσων , αλλά το πρόβλημά σας είναι τα Greeklish;[vc_empty_space height=”20px”]Τα Greeklish είναι μια ακόμα απόδειξη ότι εκεί που αποτυγχάνεις εσύ ως γονιός ή ως πολιτεία, ο γιός σου και η κόρη σου έχει την ευφυΐα και την ικανότητα να λύνει προβλήματα με έξυπνους τρόπους.
Επίσης σε παρακαλώ να εκτιμήσεις ότι στο παραπάνω κείμενο δεν χρησιμοποίησα ούτε μια βρισιά αν και θα έπρεπε. Τελειώνοντας όμως….
Κάθομαι και βλέπω τους εχθρούς των Greeklish να γράφουν αγγλικά με ελληνικούς χαρακτήρες και να σε ρωτάνε πόσο ανόητο φαίνεται. Ηλίθιε δεν χρειάζεται τα αγγλικά να τα γράψω με ελληνικά γιατί υποστηρίζονται από όλα τα chat. Βλάκα τα greeklish δεν είναι καπρίτσιο είναι ΑΝΑΓΚΗ, απλά εσύ είσαι στόκος και δεν το καταλαβαίνεις.