Η παράδοση της Κρήτης στα χέρια του “έντεχνου”

1
2440

Αχ αυτή η εύκολη κατανάλωση… Αχ!!!

Αχ αυτές οι εύκολες ταμπέλες και οι ανόητες μόδες.

Φτάσαμε λοιπόν εν έτει 2015 τα 18χρονά κοριτσόπουλα καθώς και οι…. ψαγμένοι νεολαίοι να έχουν ανακαλύψει την κρητική παράδοση και μουσική, να την ακούνε όλη μέρα, να πηγαίνουν σε συναυλίες και να τρέφουν χιλιάδες νέους καλλιτέχνες που έχουν την κρητική παράδοση και το ρεπερτόριο στην δισκογραφία τους.

Και κάπου εκεί περπατάς ανέμελος στον δρόμο και ακούς όλα τα παιδάκια να σιγοτραγουδάνε με πάθος τον “Ερωτόκριτο”, σαν να είναι το καινούριο σουξέ του Κιάμου, και για να μην παρεξηγηθώ γουστάρω Κιάμο αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Άραγε ο Βιντσέντσος Κορνάρος με αυτό το όνειρο ζούσε; Να γίνει ο Ερωτόκριτος το νέο mainstream hit της νεολαίας.

Θα μου πείτε τώρα ποιος είναι ο Βιντσέντζος Κορνάρος ε? Έλα ντε…

Αυτό ακριβώς είναι το απίστευτο. Στην δικιά μας τη γενιά είχαμε ακριβώς το αντίθετο. Όταν κάποιος παθιαζόταν με κάτι το έψαχνε τόσο πολύ και γινόταν τόσο expert που ήξερε την πιο φρικιαστική λεπτομέρεια, και μάλιστα έπαιζε και κόντρα το ποιος ξέρει τα περισσότερα.

Τώρα είμαστε άντε γίουρια. Αν βέβαια τώρα πας και στο ποιος ήταν ο Χάλαρης , ποια η πρώτη εκτέλεση του Ερωτόκριτου, ποιος είναι ο Ξυλούρης και ποιο το έργο του άστα βράστα!

Πριν από αρκετό καιρό ένας πολύ καλός μου φίλος μου γνώρισε τις μουσικές του Ψαραντώνη. Με εξαίρεση τους κρητικούς παίζει να είμασταν και μέσα στα 100 άτομα που τον ξέραμε.

Τώρα κάναμε και τον Ψαραντώνη mainstream. Χωρίς να καταλαβαίνουμε την κρητική κουλτούρα, τον στίχο, τον σκοπό και χωρίς να έχουμε καμία σχέση με αυτή τη παράδοση.

Σταματήστε να ξεφτιλίζετε έπη στο όνομα της μόδας. Κυρίως εσείς που το παίζετε ψαγμένοι alternative “εντεχνιάριδες” γιατί είστε οι χειρότεροι.

Στην τελική δεν είδα ποτέ κανέναν σκυλά ή κανέναν μεταλλά να κοροϊδεύει ή να χλευάζει ή να θεωρεί κατώτερους αυτούς που ακούν άλλη μουσική.

Μην το παίζετε ντίβες και γνώστες γιατί δεν έχετε ιδέα από μουσική, σεβασμό, σύνθεση και παράδοση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επόμενο άρθροΠολιτικοί αρχηγοί vs Θεσσαλονίκη
Η ιστορία μου είναι απλή. Κλασσικός Σαλονικιός. Φραπεδούμπα, τσιτσί, μαλάμω, τσίπουρα, πέρδικες, σκυλάδικα, μπουγάτσες και πιτόγυρα. Όλα πάνε λάου λάου και χαλαρά, στην τελική "αν θε να 'ρθει θα 'ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει".

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

*