Εδώ και μέρες, το ίντερνετ έχει κατακλυστεί από ειδήσεις σχετικά με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται να σαρώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, με τον πιο ισχυρό χιονιά που θα πλήξει την ήπειρο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών.
Πριν από μερικά χρόνια, ο κόσμος είχε μια και μόνο επιλογή για να μαθαίνει την πρόβλεψη του καιρού των επόμενων ημερών, την καθημερινή ενημέρωση που παρείχαν τα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μαζευτεί ένα κάρο σάιτ, εφαρμογές και χίλιες δυο άλλες μαγγανείες που έχουν ως αντικείμενο την πρόγνωση του καιρόυ. Έτσι λοιπόν με ένα απλό search στη μηχανή αναζήτησης του google μπορείς να βρείς άπειρες σελίδες πρόγνωσης καιρού, οι οποίες πολλές φορές δίνουν και αντιφατικές προβλέψεις σχετικά με τη θερμοκρασία, το αν θα βρέξει, θα χιονίσει κ.ο.κ.
Πως λοιπόν να πάρεις στα σοβαρά σάιτ τα οποία ούτε την πηγή από την οποία παίρνουν την πρόβλεψη του καιρού δίνουν, ούτε πέφτουν μέσα στην πρόγνωσή τους συστηματικά; Είναι μια μεγάλη πληγή όλο αυτό, αφού ακόμα κι εμείς τα κοπρόσκυλα που δεν έχουμε και ιδιαίτερη όρεξη για εκδρομές και εξορμήσεις στη φύση δεν ξέρουμε πώς να ντυθούμε για να βγούμε έξω ή πότε να απλώσουμε τα ρούχα που μόλις πλύναμε (άλλη πληγή κι αυτή).
Όλο αυτό βέβαια, για να μην αδικούμε και όσους ασχολούνται με το αντικείμενο, είναι αποτέλεσμα της πολύ βαθειάς κρίσης που περνά κλιματολογικά ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες . Πέραν της τρύπας του όζοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου για τα οποία μάθαμε και διδασκόμασταν στα ελληνικά σχολεία από μικρά παιδιά, είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι ο καιρός πλέον τα έχει παίξει τελείως. Ο πραγματικός χειμώνας στην Ελλάδα διαρκεί εδώ και κάποια χρόνια κάνα δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) το πολύ. Περάσαμε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους με θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια που παρέπεμπαν σε άνοιξη. Αυτό είναι αν μη τι άλλο ανησυχητικό, αφού για την ισορροπία της φύσης και η βροχή και τα χιόνια και το κρύο είναι όλα αναγκαία. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρόνια έχει να ρίξει χιόνι στη Θεσσαλονίκη, που είναι μάλιστα στο Βορρά της χώρας και είναι φυσικό να έχει πιο κρύο κλίμα. Και δε μιλάω να ρίξει χιόνι για ένα δίωρο και να το λήξει εκεί. Ως μικρό παιδί θυμάμαι να κλείνουν τα σχολεία λόγω χιονιού τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Δε θυμάμαι πόσο καιρό έχω πια να ακούσω τέτοια είδηση.
Για να γίνει κατανοητό πόσο αλλάζει το κλίμα του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτες, το 2060 η Ελλάδα θα έχει κλίμα ημιερήμου, κάτι δηλαδή περίπου σα το Ντουμπάι. Και στο σημείο αυτό μια παράκληση προς το γυναικείο φύλο. Τα πετάτε έξω για να βγείτε για ποτό ακόμα και στις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα τώρα, όταν γίνουμε Ντουμπάι μη το γυρίσετε παρακαλώ στη μπούρκα, δε θα το αντέξω.