*Δεν το έχω κάνει μέχρι στιγμής αλλά είναι από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που θέλεις να αφιερώσεις το άρθρο σε κάποιον δικό σου. Ξα αφιερωμένο για το ραβασάκι που έλαβες…
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε στην ομορφότερη πόλη του κόσμου. Ως το στολίδι της ανθρωπότητας έχουμε πολλούς ζηλόφθονες εχθρούς ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν όπως θα έλεγε και ο Σμήναρχος Κάκαλος.
Η αλήθεια είναι ότι η πόλη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά η καθαριότητα και το παρκάρισμα είναι πολύ μεγάλα θέματα κυρίως για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ενώ σε άλλες περιοχές όπως πχ. δήμοι δυτικών συνοικιών τα πάντα είναι πεντακάθαρα (όσο έχω κυκλοφορήσει τουλάχιστον), στην περιοχή της Β.Όλγας, η κατάσταση είναι χειρότερη και από χωματερή. Κάδοι ελάχιστοι, τα σκουπίδια άπειρα, ο πολιτισμός των κατοίκων τραγικός. Αλλά έχουμε ανακύκλωση. Επειδή όμως οι κάδοι για τα σκουπίδια είναι το 1/10 από ότι θα έπρεπε οι κάτοικοι πετάνε σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
Επανερχόμαστε λοιπόν σε αυτό που λέω πάντα: Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες και να μην δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα από ότι προσπαθείτε (λέμε τώρα) να λύσετε. Αυτά τα ολίγα για τα σκουπίδια.
Το βασικό μας θέμα σήμερα είναι το παρκάρισμα. Όπως κάθε έξυπνος επιχειρηματίας λοιπόν έτσι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε κάτι πολύ έξυπνο. Σε μια περιοχή που έχει σοβαρό πρόβλημα παρκαρίσματος, (σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα) πως αντιδράει ο Δήμος; Κόβει εδώ και 7 χρόνια γύρω στις 600 θέσεις παρκαρίσματος και μετά στέλνει τροχαία και δημοτική αστυνομία να γράψουν τον κόσμο για παράνομο παρκάρισμα.
Η περιοχή του λαογραφικού μουσείου έχει 90% παλιές πολυκατοικίες, πριν το 70 χτισμένες, που δεν προβλεπόταν θέσεις παρκινγκ ή πυλωτή. 40 χρόνια μετά όμως κάθε σπίτι, λένε τα στατιστικά στοιχεία, έχει 1,5 αμάξι. Στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας που έχει 20 διαμερίσματα, χωράνε 4 αμάξια. Το οποίο σημαίνει ότι περισσεύουν 16 αμάξια από κάθε πολυκατοικία. Αν βάλουμε και τις πολυκατοικίες της Β.Όλγας που δεν μπορούν να παρκάρουν πάνω στον δρόμο, χέστα βράστα η κατάσταση. Για χρόνια λοιπόν εμείς οι κάτοικοι της περιοχής, εκμεταλλευόμασταν το ανοιχτό πάρκινγκ το ιστιοπλοϊκού ομίλου, που χωρούσε καμιά 80-100 αμάξια. Ο δήμος επέλεξε να το κάνει χορταράκι προσφέροντας όμως 20 θέσεις παρκαρίσματος… Έτσι το πρόβλημα άρχισε να γίνεται χειρότερο.
Οι κάτοικοι όμως πάλι βρήκανε λύση. Εκμεταλλεύτηκαν την 28ης Οκτωβρίου και άρχισαν από τη μια μεριά να παρκάρουν κάθετα. Όλοι το σεβόμασταν, δεν υπήρχαν διπλοπαρκαρίσματα, δεν ενοχλούσαν το λεοφωρείο που κατεβαίνει και ουσιαστικά δημιουργήθηκαν διπλάσιες θέσεις παρκαρίσματος.
Αντίδραση πολιτείας; Βάζει μια ταμπελίτσα που γράφει απαγορεύεται η κάθετη στάθμευση και αρχίζει και κόβει 60ευρα. Έτσι λοιπόν καταργούν και οι κάτοικοι το κάθετο παρκάρισμα και αρχίζουν να διπλοπαρκάρουν, να κλείνουν τον δρόμο και να μην μπορεί να περάσει το λεωφορείο και να δημιουργείται εκνευρισμός!
Επειδή όμως ο δήμος δεν ικανοποιεί τον σαδισμό του αρκετά με αυτή τη διαδικασία, τραβάει μια μεγάλη ταμπέλα για «καλλωπισμό» της 28ης Οκτωβρίου, βγάζει τα πεζοδρόμια προς τα έξω και αφήνει εσοχές μικρές που χωράνε 6-7 αμάξια μειώνοντας τις θέσεις παρκαρίσματος στο 1/3.
Από την κάτω μεριά της Όλγας οι κάτοικοι των πολυκατοικιών παρκάρουν κάθετα και μάλιστα ανεβάζουν λίγο τα αμάξια στο πεζοδρόμιο, για να μπορεί να παρκάρει και άλλος από πίσω, έτσι ώστε κάθε πολυκατοικία να εξυπηρετεί τα 20 από τα αμάξια της. Όλα αυτά βέβαια, εξασφαλίζοντας πρώτα ότι αφήνουν 1,5 – 2 μέτρα πεζοδρόμιο σκεπασμένο για τους περαστικούς.
Αφού λοιπόν έκανε, ο δήμος, τα πάντα για να μην υπάρχουν θέσεις παρκαρίσματος, στέλνει τροχαία και δημοτική αστυνομία και αρχίζει να κόβει κλήσεις…
Η μόνη, λοιπόν, λογική εξήγηση είναι ότι ο δήμος οργάνωσε ένα πολύ έξυπνο πλάνο. Δημιούργησε πρόβλημα για να αναγκάσει τους πολίτες να παρανομούν και μετά να εισπράξει τα κόμιστρα από τις ποινές.
Φυσικά, κανένας δεν πείραξε τις πολυκατοικίες που χτίστηκαν την τελευταία 20ετία χωρίς παρκινγκ ή πυλωτή.
Κλείνοντας να αναφέρω και το εξής:
Στην παρέλαση, έρχεται η τροχαία και κλείνει όλη την περιοχή κάτω από την Β.Όλγας, γιατί εκεί είναι η εξέδρα των επισήμων. Αυτά τα 500-600 αμάξια που απαγορεύεται να παρκάρουν που ακριβώς περιμένετε να πάνε;
Προφανώς και η απάντηση είναι αυτονόητη: «ΧΕΣΤΗΚΑΤΕ!»[vc_empty_space height=”20px”]
Ρωτώ λοιπόν, γιατί ακριβώς εγώ ως δημότης Θεσσαλονίκης πληρώνω δημοτικά τέλη; Τι μου παρέχει ο δήμος που πρέπει να τον πληρώνω; Στην δικία μου γειτονιά τουλάχιστον η δράση του δήμου μειώνει με σταθερό και προμελετημένο πρόγραμμα, το βιωτικό μου επίπεδο καθημερινά τα τελευταία 20 χρόνια. Αν θέλεις να κάνεις πάρκα και χορταράκι πρώτα λύνεις προβλήματα.